kaavoitustuulivoima

Eipä mennyt Uudenmaan 4. maakuntakaavakaan ihan nappiin!

Tuulivoima on Uudenmaan neljännen maakuntakaava(ehdotukse)n yksi ”kärki”hankkeista. On aika kurja lukea tuostakin virallisesta asiakirjasta, johon on pantu paljon paukkua, miten paljon julkista päätöksentekoa valmistellaan heikosti, ei selvitetä kaikkea mitä pitäisi, uskotaan teollisuuden lobbareita. Kuten Yle Radio 1:ssa Leiko & Lähteessä 24. 2. 2017 kaksi tuoretta kansanedustajaa (Hanna Sarkkinen, vas. ja Antero Vartia, vihr.) hienosti kertoivat, päätöksentekijät (tässä siis kansanedustajat) eivät kaikessa myllytyksessään tosiasiallisesti pysty muodostamaan omia perusteltuja kantojaan, vaan joutuvat tekemään päätöksensä kovin vallinaisesti. Tämä ei ole hyväksi kenellekään, loppupeleissä.

Olisiko tällä digitaalisaation aikakaudella mahdollista muuttaa päätöksentekoprosessia avoimemmaksi, riippumattomiin asiantuntijoihin ja suuren yleisön (kuntalaisten) etuja tasapuolisesti hyödyntäväksi? Jotenkin Leikolan ja Lähteen 24. 2. 2017 ohjelman otsikko istuu tähän kuin nyrkki poliitikon silmään:

Kaipaako poliittinen päätöksenteko päivitystä?

Niin, tein jälleen muistutuksen tuulivoima-asioista, nyt siis maakuntakaavaehdotukseen liittyen. Selvitykseni, joka on ladattavissa julkaisusivustoni lopusta, siis tästä suorasta linkistä, oli tällä kertaa vain 8 sivua pitkiä. En jaksanut enää toistaa kaikkea samaa, minkä tein jo aikaisemmin Loviisan tapauksessa.

Merkittävää nyt maakuntakaavassa on seuraavat seikat.

1) Maakuntakaavaan otetaan mukaan tuulivoima-alueet, joissa on vähintään 10 tuulivoimalaa. Jos tämän alle jäädään, kyse on ns. paikallisesta tuulivoima-alueesta, jota ei tarvitse huomioida millään tavalla maakuntakaavassa. Toisin sanoen, tekemällä monta pientä tuulivoimapuistoa yritetään kiertää ELY-keskuksen ympäristön vaikutusten arviointimenettelyä (YVAa) ja muita säädöksiä / määräyksiä, kuten nähdäkseni tehtiin Loviisan tapauksessa.

2) Selostuksessa viitataan jo tehtyihin alueellisiin tuulivoimaselvityksiin, jotka on siis ”hyväksytty” sellaisenaan. Toisin sanoen, edelliset selvitykset kaikkine puutteellisuuksineen ja virheineen on hyväksytty sellaisinaan.

Onko tämä nyt sitä poliittisen päätöksenteon läpinäkyvää läpinäkymättömyyttä?

 

One thought on “Eipä mennyt Uudenmaan 4. maakuntakaavakaan ihan nappiin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *