Miksi

Seurasin USA:n presidentinvaaleja, vaihtoehdoista huolestuneena. Trumpin vihkimistilaisuuden jälkeen katsoin Obaman viimeisen puheen. Itkin vuolaasti, mutta samalla minussa heräsi TOIVO. Jos et ole tyytyväinen ja haluat muutosta, pyri itse politiikkaan, Obama ehdotti.

Vasta nelikymppisenä olen alkanut aktiivisesti seurata politiikkaa ja uutisia. Olen ymmärtänyt, että halusimme tai emme, elämämme riippuu suuresti siitä, ketkä ovat vallan kahvassa. Verot, palvelut ja lait määrittelevät, kuinka tehdään bisnestä ja kannattaako se; missä ja miten asutaan, eletään ja tehdään työtä; kuka maksaa ja mitä maksaa.

Perussuomaiset kutsuivat minut kuntavaaliehdokkaaksi, laajaa huomiota herättäneen tuulivoimaselvitykseni vuoksi. Selvitin omasta aloitteestani (tuulivoima)teollisuuden ”vihreyttä” ja kannattavuutta, sekä Loviisan kunnan ja valtion päätöksentekoa, mistä kaikista en voinut kovin kaunista lausua. Vaaditut raportit olivat täynnä virheitä ja puutteita eikä kukaan kiinnittänyt asiaan mitään huomiota, kun suuryritys väkisin halusi rakennuttaa voimalan, joka ei pysyisi päivääkään pystyssä ilman julkista tukea. Kaiken kokemani ja oppimani perusteella en voi uskoa, että tilanne olisi yhtään parempi muuallakaan Suomessa päätöksenteossa.

Päätöksentekoon tarvitaan enemmän järkeä. Meidän kaikkien, ei vain päättäjien vaan myös niiden, joita päätökset koskevat, tarvitsee ymmärtää, mikä on enemmän ja mikä vähemmän merkittävää. Tärkeistä asioista ei voida sopia, tehdä kompromissia, yhtä helposti kuin pienistä. Silti kaikesta pitää pystyä sopimaan, tai vastassa on anarkia.

Asiat ovat tärkeämpiä kuin ihmiset: politiikan pitää olla väline selkeän perustellun lopputuloksen saavuttamiseksi eikä palkattujen politiikkojen julkinen leikkikenttä.

Kunnallisen päätöksenteon tulee olla avoimempaa ja selkeämpää. Tiedosta pitää osata erotella jyvät ja akanat. Kaikkien tulee voida päästä vaikuttamaan laajemmin tärkeisiin asioihin. Digitalisaation ansiosta tämä ei ole vaikeaa tai kallista, mutta kansalaisten oikeus ja velvollisuus on sitten osallistua nettikyselyihin ja olla aktiivinen itsekin.

Koko ikäni Helsingissä (Pakilassa, Marjaniemessä, Lauttasaaressa, kantakaupungissa ja taas Marjaniemessä) asuneena kuntavaltuutettuna voin saada aikaan jotain oikeasti merkittävää. Kutsun sinut mukaan talkoisiin, joissa lupaan kuunnella Sinun mielipidettäsi. Jos se on laajasti ja objektiivisesti katsoen järkevä sekä toteuttavissa, annan Sinulle siitä kunnian valtuustoaloitteessa. Lue lisää näkemyksistäni verkkosivuiltani.

Tehdään yhdessä Helsingistä parempi paikka asua, yrittää ja elää!