KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä

Jos jäätelöä ei saa ainakin puolta litraa päivässä (illassa), niin tulee kauheat sheikit, vieroitusoireet. Jos tämä ei kuulosta tutulta, niin sinä ET RAKASTA jäätelöä niinkuin minä teen.

Kävipä tuossa sitten niin ikävästä vuoden vaihteessa, että kaikki jäätelö loppui pakkasesta eikä tarjousta ollut missään kaupassa. Kun sitä vetää sellaiset toista sataa litraa vuodessa (keskiverto suomalainen: n. 14 l tai jotain, jos oikein muistan), niin kyllähän sitä nyt pitää sitten ostaa sitä halvinta. Ai miksi? No koska halvin on sitä, jota voi vetää sen litran kerralla, muut ovat ällön makeita, ja jos maku ei ällötä, niin hinta sitten ainakin. Sitten samaan aikaan kiinnitin huomiota Yle Radiossa 1:ssa parjausta lisäaineista, tiedäthän, kaikki ne E:t, joilla jatketaan teollista ”ruokaa”.

Viikossa ehdin vierottua kohtuu hyvin kaupan jätskeistä, ja sitten kävi näin. Siinä välillä ehdin kanssa selvittää jotain jäätelönvalmistuksesta, ja ennen kaikkea raaka-aineista tärkeimmästä: maidosta (ja kermasta).

Kyllä se vain niin sitten oli, että jos alkaisin itse tehdä jäätelöä, niin en siihen yhtään E:tä laittaisi (jos vain mitenkään mahdollista). Enkä edes kananmunaa (keltuaista). Enkä kaupan prosessoitua maitoa, vaan tinkimaitoa. Mitä ne kyytöt ovatkaan..? Ja sitten lähti taas kerran mopo aivan käsistä, että menin hankkimaan tinkimaitoa, mutta en mitä tahansa. Kyytön maitoa niin halusin, mutta sitä on liian vaikea saada käsiinsä Helsingissä, +4 euroa litra yksittäistölkeissä ei ole mitä olen vailla. Mutta nyt menen innoissani liian edelle.

Sain siis hankittua prokoneen hyvään hintaan. Ennenkuin lähdin hakemaan erikoispyynnöstäni lypsettyä tinkimaitoa Bisan tilalta, niin piti tietysti kokeilla, että saisinko mitään aikaiseksi (ja halvemmilla raaka-aineilla). Tarjouksessa oli, yllätys yllätys, luomumaitoa, ja kun kaikki kerma oli tukusta loppunut(!), niin pakko oli ottaa sitä kauheaa UHT:tä karrageenilla Tanskasta, yöks. Mutta testata piti, ja tässä näet mitä kävi kun tein ihan ensi kertaa elämässäni LASUN UNELMAA. 🙂

En nimitä tuotostani jäätelöksi, enkä edes Gelatoksi. Riippuen siitä, kuinka suuri sen vesimäärä on, se on joko KARlattoa tai KARbeeta (Sherbet). Hmm.. mitäköhän sitä keksisi siitä Bisan tilan huippumaidosta?

Tehty omasta päästä ja lainattu vähän muidenkin, Carpigiani Labo 8 12 E:lla, 01/2013.

KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013
KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä, 01/2013

Tags: , , ,

3 Responses to “KARlattoa ensi kerran: suklaapäärynä”

  1. […] syntymäpäiville karitsaa kokkaamaan. Kyllä muuten oli hyvää se liha! Sitten maistelimme KARlattoa ensi kerran, ja sitten taas Heinon tukkuun kermoja hakemaan. Nyt niitä sitten oli, vein koko rahan […]

  2. […] Niin että millaista jäätelöä? No, enpä nimitä tätä jäätelöksi vaan.. jaa mutta, seuraa blogiani.. ja tule paikan päälle itse […]

  3. […] tuli, tai ainakin kevät, eikä ulkona parvekkeella (ilma) jäähdytyksessä massat kylmentyisi entiseen malliin. Keksin sitten vesijäähdytyksen vessaan, ja sovelsin saamaani valokuvien kehitysrumman […]

Leave a Reply