Archive for the ‘kuvarestaurointi’ Category
Valokuva on mielenkiintoinen juttu. Se voi sisältää muistoja, jotka oli jo itse unohtanut.
Sain käsiini filmikiekon, joka oli tuttu lapsuudestani, sellaisesta pienestä punaisesta stereokuvien katselulaitteesta, jolla töllötettiin silmät soikeina vissiin Disney-aiheisia kuvia (sittemmin yhdessä keikassa kuvasin stereofilmikameralla samanlaisia kortteja Helsingin eri paikoista eräälle ent. Ylen toimittajalle, minun osalta homma jotenkin vain feidattiin..). Kaveri sanoi edustavansa Bon Jovi fan clubia, ja nyt olisi täysin, aivan käsittämättömän, uniikkeja valokuvia, jotka pitäisi saada talteen. – Paljonko siinä mun skannerissa onkaan resoa, kuinka suuren tiedoston sillä saa aikaiseksi?
Enpä ollut ennen hiplannut moista filmikiekkoa. Bon Jovin ekasta (ja ainoasta?!) keikasta oli tallella tuo yksi salaa otettu kiekko, ja siinäkään ei edes kaikki ruudut olleet onnistuneet. Koska ruudut ovat sektoreittain, piti jokainen ruutu skannata erikseen vinoon ja sitten leikata loput pois – tai joka kerran asetella ko. ruut kohtisuoraan lukupään liikkumasuunnan mukaisesti.
Eipä ne kuvatkaan nyt niin teknisesti hyvin onnistuneita olleet ja olipa näitäkin ruutuja jo ajan hammas päässyt puremaan, värit haalistuneet – mutta mitäpä ei Photoshopilla korjata pystyisi, jos vain tahtoa tarpeeksi on? ,)
Tehty kaiken kiireen keskellä, Stefansin leipomon ostoneuvottelujen aikana ja vihoviimeisenä keikkana vanhassa työpajassa Lokkikujalla (nyyh! 🙁 ) Agfa XY-15:lla, 05/2014.











Tags: Agfa XY-15, digitointi, kuvankäsittely, kuvarestaurointi, skannaus
Posted in kuvarestaurointi, skannaus | No Comments »
Lasinegoja olen päässyt kerran jos toisenkin työstämään – onneksi. Se ei ole onni pelkästään minulle (, että saa tehdä työtä, josta arvostetaan niin paljon, että siitä jopa maksetaan), vaan meille kaikille. Näin siis ainakin, mikäli museoväkeen on uskomista.
Tieto on katoavaista, väitetään. Niin vain se tieto pikkuhiljaa näistäkin lasiruuduista katoaa, ja näissä oltiin jo loppusuoralla, uskallan väittää. Tosin, jos nämä kullankeltaiset muistot ovat jo satakunta vuotta säilyneet, niin se on aika hyvä suoritus vain millin paksulta lasilevyltä, jonka päälle on vähän sutaistu kemikaalia (valoherkkää emulsiota, jota on sitten käsitelty). Taitaa se data kovalevyiltä ja muilta nykymedioilta (-kantajilta) nopeammin haihtua, luulenpa.
Vaan nytpä taisi käydä niin, että nopeimmin se tieto haihtui allekirjoittaneen päästä. Kun en enää muista, oliko tässä kyse oman kotiseutumuseon materiaaleista vai mistä, niin taitaa olla parasta, että vaikenen liiemmälti tästä keikasta. Mutta sentään vielä riitti pokillekin Lasun Unelmaa. 🙂
Tehty – hmmm. milloinkas se nyt olikaan ja millä vehkeillä..? No, tämäkin nähdään kuvista: tehty Fuji Lanovia C-550:lla, Epson 11880:lla ja EBA 1043:lla, 03/2014.



















































































































Tags: EBA 1043, Epson 11880, Fuji Lanovia C-550, kuvankäsittely, kuvarestaurointi, lasinegatiivi, pigmenttivedos, pigmenttivedostaminen, restaurointi, retusointi, skannaus
Posted in kuvarestaurointi, lasinegatiivi, Lasun Unelma, pigmenttivedos, skannaus | No Comments »
Tässä oli Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkiston 1950- ja 1960-lukujen diat jo pahassa kunnossa, värit menneet ihan miksi saattuu, naarmuuntuneet, emulsiot tehneet temppujaan – lasin alla! Kaiken huippu oli siis se, että diat oli työnnetty alunperin likaisina ja vahingoittuneina lasien väliin (näinkö tekee ammattilainen?!), joten photoshoppaamista piisasi.
Restauroin kuvat niin filmimuodossa kuin bitteinäkin, jotta tulisi kerrankin kerralla ja kunnolla tehtyä, en itse suostu tekemään ihan mitä saattuu. Filmin puhdistaminen liimoista oli se kaikkein vaativin ja hitain vaihe, ja vaikka myrkky (maabensa) pitäisi täysin jäämittä haihtua pois valmistajan mukaan, en siihen ihan usko. Pääsin siis vielä pesuhommiinkin, ja vasta lopuksi sain työntää filmiruudut yksitellen museokelpoihin pergamiinitaskuihin. Mitäkähän poka teki jäljelle jääneille lasikehyksillä? ,)
Voi että, näitä keikkoja kun saisi lisää.. näissä kun yhteinen muisti turvataan, siis tuntee tekevänsä jotakin arvokasta, tuleville sukupolvillekin. Hinnalla en ole pilattu, mitä kaikkea työni sisältää, mutta koska tekijänä olen vähemmän tunnettu niin..
Tehty Fuji Lanovia C-550:lla, pesunesteillä, räteillä ja kumi- ja puuvillahanskoilla.
































































Tags: arkivointi, digitointi, filmi, Fuji Lanovia C-550, konservointi, kuvankäsittely, kuvarestaurointi, museo
Posted in konservointi, kuvarestaurointi, skannaus | No Comments »
Tämä oli mielenkiintoinen keikka. Julius Tallbergin, Lauttasaaren vanhan patruunan, perillinen Martin otti minuun yhteyttä ja kyseli josko voisin pelastaa heidän yli 100-vuotiaan valokuvansa Glasgowista. Kuva oli todella nähnyt jo parhaat päivänsä, ja siinä oleva talo oli toisinnettu Helsinkiin, Oy Tallberg Ab:n toimitaloksi, mistä oli tehty tuoreempi piirros. Replikoima valokuva tulisi myös kehystää museosäilyvästi mahdollisimman samanlaiselle puulle kuin tämä piirros oli kehystetty. Tämähän on ainoa tapa saada tuntuvasti valokuvalle lisää elinaikaa, kunhan teosta ei sitten ripusta suoraan aurinkoon, sateeseen eikä..
Sanoin, että kyllä onnistuu, mutta venaa viikko, että ehdin kaivaa jostain kehyksen ja restauroida skannaamani kuvatiedoston, tässä kun olisi tätä muutakin hommaa ihan liiaksikin tarjolla..
Kun sitten lopulta pääsin kuvatiedostoa käsittelemään – missä aikaa sitten palokin – oli yllätys suuri miten paljon siinä olikaan yksityiskohtia – katukylteistä ei näkynyt vain pientä tekstiä vaan kyltin kulumat, lohkeamat ja naarmut. Vai odotas, oliko ne sittenkin originaalin pinnassa – ensinmainitut jätin, jälkimmäiset poistin. ,)
Työstä tuli niin hyvä, että pääsin heti tekemään toisenkin lumppupaperivedoksen ja kolmannenkin fotopaperille käyttökopioksi, Tallbergin firmaa mainostamaan.
Tehty Fuji Lanovia C-550:lla, Epson 11880:lla, viritetyllä Seal Image 62+:lla & viritetyllä Keencut Steeltrakilla, 08/2010.

























Tags: digirepro, digitointi, Epson 11880, Fuji Lanovia C-550, Keencut Steeltrak, kehystäminen, kuvankäsittely, kuvarestaurointi, lasikehys, lumppupaperi, museokehys, paspartuuri, pigmenttivedostaminen, restaurointi
Posted in konservointi, kuvarestaurointi, lasikehys, pigmenttivedos, reproskannaus, skannaus | No Comments »
Tämä homma oli ns. peruskauraa. Noin 50 vuotta vanhan pinta-originaalin, kiiltävän mustavalkokuvan, skannaus, kuvankäsittely prikkauksineen ja vedostaminen. Työtä kun on sen verran, voidaan ihan yhtä hyvin tehdä parhaiten säilyvä lumppupaperivedos lasikehykseen paspan alle, säilyisi sitten yhtä hyvin kuin alkuperäinenkin. 🙂 Ai, mikä tässä keikassa oli erityistä? Tilaajana allekirjoittaneen äiti, ja laskulla kuten muutkin. ,)
Tehty Agfa XY-15:lla, Epson 11880:lla ja paspaleikkuriviritetyllä Keencut Steeltrakilla, 05/2010.











Tags: Agfa XY-15, digirepro, digitaalinen reproaminen, digitointi, Epson 11880, kehystäminen, kuvankäsittely, lasikehys, pigmenttivedos, pigmenttivedostaminen, skannaus
Posted in kuvarestaurointi, skannaus, vaihtokehys | 2 Comments »
– Mitä tehdä kahdella lasinegan puolikkaalla? No, saa siitä ainakin taulun seinälle! 🙂
Tämä keikka oli jatkoa aikaisemmalle lasinegatiividigitointiurakalle samalle asiakkaalle, hra Matti Vartialle. Negan olin skannannut sattumalta jo aiemmin (104 lopulta digitoin 186:sta), mutta en ollut restauroinut (84/104 työstin), joten tässä nyt visuaalisesti näytän kuinka kahdesta kulahtaneesta puolikkaasta herää jälleen yksi loistokas kokonainen. Luonnollisesti, vedostaminen laadukkaalle lumppupaperille Wernerin museoluokan paspan alle.
Niin, kyllä se vain niin on, että vaikka katsoo 8x loopilla, ei mitään saumaa kahden puolikkaan välillä ole nähtävissä. Taikuuttako?! 🙂
Tehty Fuji Lanovia C-550:lla, Epson 11880:lla ja paspaleikkuriviritetyllä Keencut Steeltrakilla, 05/2010.















Tags: digirepro, digitointi, Epson 11880, Fuji Lanovia C-550, Keencut Steeltrak, kehystäminen, kuvankäsittely, lasikehys, restaurointi, skannaus
Posted in kuvarestaurointi, skannaus, vaihtokehys | 1 Comment »