Mielipiteeni / muistutukseni kaavoituksesta, Tetomin ja Vanhakylän tuulivoimaosayleiskaavat

Posted on Posted in kaavoitus, tuulivoima

Kävipä hassusti, aivan sattumalta käydessäni leipomoani vastapäätä Rogerin K-kaupassa Koskenkylän Sahalla huomasin tiskillä läystäkkeen. Siinä kerrottiin, että toimitilojeni lähistölle Vanhakylään oltiin jo suunniteltu tuulivoimalapuisto, mistä minä en tiennyt yhtään mitään. Kyläyhdistyksen poppoo oli kutsunut koolle tiedostustilaisuuden, joka oli saman päivän iltana, 16. 8. 2016 klo 19.

Oli aivan sattuman kauppaa, että eksyin tuolloin kauppaan ja näin ilmoituksen, jota netistä oli vaikea bongata, jopa Kyläyhdistyksen omilta Facebook -sivuilta. Pääsin kuitenkin paikalle, ja tapasin siellä satakunta huolestunutta kansalaista, jonka huoli kasvoi yli äyräiden kun pääpuhuja sai esityksensä päätökseen. Hän oli Leena Kurikka, joka on vihdoin löytänyt helpotuksen ongelmaansa 100 kilometrin päästä kotoaan.

Väitelleenä akustikkona, suuntakuulon tutkijana, en voinut vain istua vieressä tumput suorina. Yrittäjänä minua kiinnosti selvittää, onko tuulivoimateollisuus sellaista ”vihreää” ja ”kannattavaa” liiketoimintaa, kuin julkisuudessa usein annetaan ymmärtää. Lisäksi jo aiemmin Loviisan kaavoituksesta huolestuneena halusin nyt selvittää tarkemmin, että mitä Loviisan tuulivoiman kaavoittamisessa oli oikeastaan tehty – miksi minä en tiennyt mitään aiemmin asiasta, jota oli selvästikin jo kauemmin valmisteltu?

Kenenkään pyytämättä, palkkaa/palkkiota maksamatta, puhtaasti omasta aloitteestani käytin seuraavat kaksi viikkoa aamusta iltaan vain sen selvittämiseen, mitä Tetomin ja Vanhakylän tuulivoimaosayleiskaavojen suhteen oli tehty.

Toimitin muistutukseni Loviisan päättäjille 30. elokuuta 2016. Selvityksestäni tuli lopulta 85 -sivuinen perusteos, jossa varsinaista muistutusta on ”vain” noin 21 sivua; viiden sivun verran olen esittänyt keinoja vähentää tuulivoimaloiden haittoja. Julkaisusivuiltani vapaasti ladattavissa oleva kirjoitukseni on sittemmin levinnyt ympäri maatamme, ja minuun on otettu yhteyttä aiheen tiimoilta useaan eri otteeseen. Koin asian niin tärkeäksi, että toimitin selvitykseni ensin elinkeinoministeri Olli Rehnille, ja sitten samalla istumalla kaikille kansanedustajille ketään syrjimättä.

Seuraa ja tykkää:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *