KAR logo

harmaapalkki


English

KAR Audio

Kuvavalmistus

Skannaus

Graafinen työ

Profilointi

Valokuvaus

REFERENSSIT

Klaus A J Riederer
valokuvataide / FINE ART


Yhteystiedot

Kauppaehdot


Skannaus


Kuvien restaurointi

Tekstintunnistaminen (OCR)

Skannereiden tiedot

Tasoskannauspalvelut

Käytössäni on kaksi ehdottoman huippuluokan kirjapainotasoskanneria, 150-kiloinen Fuji C-550 Lanovia ja sen Agfan OEM-versio, Agfa XY-15. Päällepäin koneet erottaa toisistaan eri värisistä koteloista, ja sisältäpäin niissä pyörii eri ohjelmistot: Fujin ja Afgan. Kaikenlaisten pintaorginaalien sekä pienehköjen 3-D kappaleiden digitointi onnistuu helposti A3+ (350*470/350*455 mm2) kokoon asti, mm.
  • filmit (negatiivit/positiviit); esim. 135, 120, 4*5", 8*10" (ei APS filmit koteloituna), lasinegatiivit
  • paperivalokuvat
  • akvarellit, öljymaalaukset jne.
  • kartat, kirjat, painotuotteet
  • pienehköt kolmeulotteiset kappaleet: korut, tekstiilityöt jne.

Liittämällä useita skannauksia yhteeen (sähköisesti kuvankäsittelyohjelmalla) kokorajoitus ei periaattessa ole. Skannereiden optinen resoluution on 5000 ppi, ja se on vähintään 95% verran todellista.

Lisäksi tarjoan mahdollisuutta filmien ns. märkäskannaukseen puhdistusnesteessä, mikä poistaa naarmuja ja pölyjä sekä lisää kuvien kontrastia.

Lasinegatiiveja on skannannut jo jonkinmoisen määrän, ja kirjoittanut työstäni myös Digiwikiin, ja tietysti omille Referenssit -sivuilleni. Pääsääntöisesti nämä n. 100 vuotta vanhat aineistot ovat ollen elinkaarensa loppupäässä, joten digitointeja ja restaurointeja olen tehnyt näille varsin viime hetkellä.

Fuji Lanovia C-550
AGFA XY-15


Mikrofilmi- ja mikrokorttiskannauspalvelut

Laajensin toimintaani 06/2010 ja siirryin tarjoamaan palvelujani myös massatuotannon saralla: mikrofilmi- ja mikrokorttidigitoinnissa. Kaikkea kollektiivista ja omaa osaamistani käyttäen rakensin järjestelmät ja kehitin menetelmät, joilla tuotannon kappalehinnat suuruusluokassa laskivat kolme dekadia (1/1000 -osaan) ja määrät samalla kasvoivat kuusi dekadia (1000000, siis miljoonakertaisiksi), verrattuna yksittäiskappalevalmistukseen. Suuresta vauhdista huolimatta (parhaimmillaan yli miljoona mikrofilmiruutua kuukaudessa) pystyn tarjoamaan älykkäitä ratkaisuja, joissa ruudut yksilöllisesti läpikäydään ja niiden kuvalaatu säädetään sellaisiksi, jotta niiden luettavuus ja selkeys on aivan omaa luokkaansa - mm. filmillä olevat valotusvirheet korjataan.

Käytössäni on flexScan -mikrofilmi/korttiskanneri, jonka olen virittynyt sellaiseksi, ettei toista samaan suorityskykyyn pääsevää taida tältä Tellukselta löytyä. Koneella onnistuu mm. seuraavanlaisten alkuperäiskappaleiden digitointi harmaasävyissä:
  • 16 ja 35 mm mustavalkomikrofilmit, negatiivit/positiivit comic- ja cine kuvaussuunnassa
  • 16 ja 35 mm mustavalkomikrokortit, negatiivit/positiivit comic- ja cine kuvaussuunnassa (fiche; stardardi- ja jumbokokoisina)
  • mikrokorttiformaatit: Step & Repeat, Film Jackets, AB Dick, Microx
  • mikrofilmi- ja mikrokorttiformaatit: Vesicular, Blue and Black Diazo, Silver

Jokunen rulla mikrofilmiä
flexScan -mikrofilmi/korttiskanneri
Mikrofilmidigitoinnin jälkikäsittelyä

Dokumenttien skannauspalvelut

Laajensin toimintaani lisää vuonna 2011 ja siirryin tarjoamaan palvelujani myös toisella massatuotannon saralla: paperi (ja pahvi jne.) muotoisten asiakirjojen digitoinnissa. Käytössäni on "saksalainen tankki" (German tank, kuten amerikkalaiset asian ilmaisevat), InoTec Scamax 2600. Tällä 39-kiloisella tankilla ajaa jopa n. 300 g/m2 painavia pahvikorttejakin, kuten tässä hankkeessa tulikin tehtyä.

Skannerilla ajetaan vauhdilla jos jonkinmoista tavaraa 2-puolisena, kunhan dokumentin leveys on 26 - 320 mm ja pituus vähintään 60 mm. Paino on minusta nykypäivänä laitteelle myös jonkinlainen laadun mittari: niin paljon kun tulee ns. kaukomaista ns. halvalla tehtyjä SER-laitteita, niin ne erottaa jo heti kättelystä keveydestään.

Dokumenttien massadigitointiin liittyy usein automaattinen tekstintunnistus, missä digitoidusta asiakirjasta (sähköinen kuva tekstistä) luodaan tietokoneen ymmärtämää ja hakukelpoista tekstiä, mistä kerron hieman lisää seuraavalla alasivulla.

InoTec Scamax 2600
Massadigitointia tekstintunnistuksella: 23820 pahvikorttia YLEn tietokantaan
Massadigitointia tekstintunnistuksella: 23820 pahvikorttia YLEn tietokantaan

Värejä ja harmaasävyjä ei Scamax 2600:stani valitettavasti löydy. Sitä varten heti "hyllystä" löytyy "kopiokone" Canon iR3170Ci, joka loppupeleissä on varsin kelpo A3+ -koon dokumenttiskanneri. Vaikka nopeus ei olekaan Scamaxin luokkaa, kyllä sillekin käyttöä löytyy. Hakukelpoiset PDF:t syntyvät suoraan skannerin omassa sovelluksesta, ja osaapa tämä kone myös tulostaa väreissä ja ilman, ja jopa soittaa sinulle faxilla (jos vain Saunalahti ei olisi lopettanut VoIp -palvelujaan, nyyh). :)

Canon iR3170Ci